Gå direkt till innehåll
Den trafiksäkra spellistan är framtagen i syfte att minska antalet olyckor i trafiken.
Den trafiksäkra spellistan är framtagen i syfte att minska antalet olyckor i trafiken.

Pressmeddelande -

Musiken som gör dig till en bättre bilförare i midsommar

Under midsommarhelgen är trafiken som störst, vilket nästan alltid resulterar i fler antal omkomna och skadade i trafiken. I syfte att öka säkerheten har musikproducenten Filip Elgström tillsammans med Assistansbolaget tagit fram trafiksäker musik baserad på forskning.

Vi har alla sjungit eller trummat med till musik i bilen. Men enligt forskning och studier gör våra favoritlåtar och trallvänlig musik, som den som ofta spelas på radio, oss till sämre bilförare. Den kan få oss att öka farten, bli mindre uppmärksamma på vägen och mer aggressiva i trafiken. 

Musikproducenten Filip Elgström och Assistansbolaget har därför tagit fram trafiksäker musik baserad på forskning och gjort den tillgänglig via Spotify lagom till midsommarhelgen.

- Att lyssna på musik med hög takt, som Zara Larsson, Peg Parnevik eller Alesso, under bilkörning går helt emot vad den forskning jag tagit del av säger är trafiksäkert. Den trafiksäkra spellistan är framtagen i syfte att minska antalet olyckor i trafiken, säger Filip Elgström, musikproducent.

Att spellistan lanseras under midsommarveckan är inte en slump. Det är en högtid då många åker bort och midsommarhelgen är de dagar på året då trafiken är som störst, vilket nästan alltid innebär fler antal omkomna och skadade i trafiken.

- Jämfört med andra dagar och helger har vi betydligt fler utryckningar under midsommarhelgen. Med Den trafiksäkra spellistan hoppas vi kunna sprida kunskap om vad som påverkar bilförare och därigenom få ned antalet incidenter på vägarna, säger Lukas Fryklund, vd på Assistansbolaget. 

Enligt den forskning och de studier som använts av Filip Elgström och Assistansbolaget i projektet ska trafiksäker musik vara mellan 60 och 80 bpm, vilket är samma antal slag per minut som en människas hjärta. Studier visar också att musiken ej får vara trall- och trumvänlig, innehålla sång eller ha repeterande melodier. 

- Vi har gått igenom en rad olika studier för att på bästa sätt kunna avgöra vad som är trafiksäker musik och inte. Vi har därefter satt upp en kravlista och tagit fram musik som matchar den, säger Lukas Fryklund. 

Den trafiksäkra spellistan finns tillgänglig på Spotify och innehåller 10 låtar i genrerna triphop och downtempo. 

Trafiksäker musik att lyssna på under bilkörning:

Triphop - Låtar från triphop-genren som har en lågintensiv känsla kan klassas som trafiksäker. Triphop är en hiphop och elektronica som mixats ihop så att ingen av genrerna kan kännas igen. Genren blev populär i England under mitten 80-talet och har spår av både house och hiphop.

Downtempo - En genre av elektronisk musik som liknar ambient musik, men med mer fokus på rytm, långsamma takter, starka synthljud och melodier.

Musik att undvika under bilkörning: 

Modern pop - Modern pop är det som väldigt ofta spelas i radio. Bland artisterna finns Zara Larsson och Peg Parnevik. Enligt forskning och studier har modern pop för högt tempo och är för trallvänligt för att det ska vara trafiksäkert. 

Reggae - Reggae som Bob Marley är för trall- och trumvänligt för att spela under bilfärden då det kan få dig att tappa fokus på vägen. 

Hårdrock - Hårdrock som Metallica har både för högt tempo och för högt ljud, vilket riskerar att göra oss till sämre bilförare. 

House - Artister och dj:s som populära Alesso och Avicii gör musik med för högt tempo vilket kan resultera i att vi kör fortare än vad vi borde.

Relaterade länkar


Assistansbolaget är en vägassistansoperatör med verksamhet i hela Europa. Vår räddningscentral har mer än 50 års erfarenhet av vägassistans och våra erfarna assistanskoordinatorer sitter beredda dygnet runt, året om för att garantera dig snabb och effektiv hjälp – oavsett var i Europa du befinner dig.

Kontakter

Lukas Fryklund

Lukas Fryklund

Presskontakt VD 070-9506216
Martin Jeppsson

Martin Jeppsson

Presskontakt Kommersiell chef 070 462 69 70